autostole
Tips og tricks

Carmondo fortæller: Det skal du vide om autostole

Du kan lige så godt se det i øjnene. Når der kommer småfolk til, ændrer dine prioriteter sig. Også når det kommer til biler. Men hvordan er det nu lige med fastspænding af de mindste størrelser, og hvad er den bedste løsning? Det undersøger vi her.

Ikke alene er det et lovkrav, når helt små børn skal med på køreturen, den rigtige autostol kan også redde liv. Så den gode undskyldning for at springe barnesædet over findes ganske enkelt ikke. Men lad os lige få lovgivningen på plads.

Hvad siger loven om autostole?

Færdselsloven siger, at et barn under 135 centimeter i højden skal sidde fastspændt i en anordning, der passer til barnets højde og vægt. Samtidig må du kun montere barnesæder på pladser i bilen, hvor der i forvejen er seler. Altså i en fempersoners bil må du eksempelvis maksimalt have fire børn fastspændt i autostole.

De fleste børn vil være vokset ud af en autostol, når de er omkring tre-fire år gamle og vejer mellem 9 og 18 kilo. Til den tid skal du som forældre have skaffet en såkaldt selepude med eller uden ryglæn. Det første er dog langt det sikreste. Selepuden hæver barnets position i bilen, så det sidder rigtigt i forhold til selemonteringen. Børn sidder typisk fastspænd i selepuder, når de er mellem fire og ti år gamle og vejer mellem 15 til 36 kilo.

Hvordan med airbag og barnestole?

Uanset dit barns størrelse og vægt skal du huske, at børn altid sidder bedst i autostole med ryggen til kørselsretningen. Skulle der ske noget, er børn med ryggen til nemlig langt mindre udsatte for skader på hals og nakke. Anbefalingen er faktisk, at dit barn sidder med ryggen til kørselsretningen, til det er mindst 15 måneder gammel. Og gerne endnu længere – helt op til tre til fire års-alderen. Eller så længe som det overhovedet er muligt, mens barnet endnu kan sidde i en autostol.

Men du skal huske altid at slå passager-airbaggen fra, hvis dit barn sidder på det forreste passagersæde. Ja, det er faktisk både farligt og forbudt ikke at slå airbaggen fra, hvis barnet sidder foran. Sideairbags skal du dog ikke være nervøs for. Godkendte autostole er godt udbygget på siderne ved barnets hoved. Og er barnet i øvrigt spændt korrekt fast i stolen, sker der ikke noget.

Du behøver dog ikke være nervøs for de helt små størrelser. Nyfødte og børn op til 13 måneder kan sagtens sidde i en såkaldt babystol – en speciel autostol til de mindste – uden at ryggen tager skade. Er barnet faldet i søvn, er det dog en god idé at rykke den lille lidt rundt fra tid til anden under køreturen, sådan at barnet ikke sidder i den samme stilling hele tiden.

Som forældre og fører af bilen er det desuden dit ansvar, at børn under 15 år er korrekt fastspændt. Det gælder både for autostole, selepuder og børn, der kan nøjes med den almindelige sele. Det koster faktisk hele 2.000 kroner og et klip i kørekortet, hvis politiet stopper dig og konstaterer, at rollingerne ikke er spændt ordentlig fast.

Hold øje med mærkningen på din autostol

Isofix-beslag er i moderne biler det, som en autostol klikkes fast i. Beslaget er forbundet til bilens karosseri. Det er en international anerkendt sikkerhedsstandard for autostole. Det betyder blandt andet også, at du trygt kan bruge en stol med den type beslag i biler indregistreret i andre europæiske lande. Standarden gælder også i USA og Canada, hvor den dog kan hedde noget andet. Blandt andet LATCH i USA og LUAS/Canfix i Canada.

Eksempler på autostole, der både er godkendt i EU og USA, er stole fra Welldon og Britax Römer.

Med Isofix-beslag mindskes risikoen for forkert montering desuden også mærkbart. Op mod 70 procent af autostole uden Isofix monteres nemlig forkert, mens det kun er fire procent af autostole med Isofix, hvor monteringen ender galt.

Har I flere biler i husstanden, er det i øvrigt en rigtig god idé at se efter, om de begge har Isofix-beslag. De fleste Isofix-stole er desuden udstyret med en let genkendelig rød udløserknap. På den måde er det nemt at få stolen ud af bilen igen efter endt køretur.

Og selvom det kan virke fristende at spare et par kroner her og der, så går den nødvendigvis heller ikke. Børn skal nemlig sidde i autostole, der er enten ECE-44-03-, ECE-44-04-eller i-Size (R129)-godkendt.

I-Size stammer fra 2013 og er den nyeste standard indenfor autostole og opgøres i modsætning til ECE-standarden ikke i kilo men barnets højde. Det er nemlig i denne sammenhæng en langt bedre målestok. På den måde kan der også tages højde for de mindste størrelser.

En i-Size-stol er desuden udviklet til, at barnet er monteret med ryggen til kørselsretningen. Lige så længe barnet har behov for overhovedet at bruge en autostol. Den bagudvendte montering er, som vi lærte tidligere, det absolut sikreste med børn i bilen.

Skal du som nybagt forælder – eller småbørnsforældre i det hele taget – derfor kigge på nyere bil, er det en god idé at se efter, om bilens Isofix-beslag lever op til i-Size.

Det er dog vigtigt at huske på, at andre autostole også kan være fuldt ud lovlige uden i-Size-mærkningen. Du skal blot se efter ’E-mærket’ eller ECE-44-03/ECE-44-04-mærket. Så kører du både lovligt og forsvarligt med dit barn i bilen.

Andre spændende artikler